Ordning & Fakta om Kampfiskar- betta splendens

Ska försöka få lite ordning här inne tänkte jag, men först tänkte jag lägga ut lite fakta om kampfiskar, detta fakta blad finns på facebook i kampfisk sverige gruppen och jag refererar till mer fakta som finns där så vill nå veta mer om kampfiskar rekomenderar jag att gå med.
Ni får leva med stav fel och lite sånt.

Betta splendens – Kampfisk

 

Kampfisken blir mellan 5-7 cm, men det finns även en gaint sort som kan bli ca 10cm.

Kampfiskar kan bli upp emot 2-3år över 2 år är dock ovanligt.

 

Ursprung och art: I Sydostasien, företrädesvis Thailand. Låga vatten bestånd, stillastående vatten eller svagt rinnande, hittas i våtmarker och ibland risodlingar.

Den långfenade kampfisken vi oftast ser i affärer är en framavlad variant, vildfångade hittas mycket sällan om inte aldrig i handeln. Men fenformen plankat är mer lik den ursprungliga kampfisken med sina korta fenor.

 

Kampfisken tillhör släktet labyrint fiskar. Betta splendens är en av de mest väl kända akvariefiskarna inom handeln.

Det finns många olika fen varianter hos kampfiskar se : Hanarnas Fenformer!

 

Labyrintfiskarna kan även andas syre från luften och för att göra detta använder de ett organ som kallas för labyrint.

Denna egenskap har sannolikt utvecklats under påverkan av livsmiljön, flera av dem lever nämligen i smutsiga, stillastående, varma och syrefattiga vattensamlingar.

Vart själva organet ligger skiljer sig lite beroende på vilken sida man läser på en del säger: strax ovanför gälarna ( dolt för ögat), andra på nosen, precis nedanför ögonen vilket fall som helst så sitter det där och det består av en tunn veckad hud som är fyllda med blodkärl som tar upp syret fisken andas in ovan ytan.

 

Många tror att en kampfisk ”drunknar” om den inte har till gång till en luftspalt ovan ytan, detta är dock inte sant då de har gälar. Men det krävs ett syrerikt rent vatten för att dom skall klara av att ta syre ur vattnet, som vilken akvariefisk som helst.

 

Beteende: Kampfiskar är i övrigt en fredlig akvariefisk.

Två hanar kan dock inte gå i samma tank eftersom de då slåss.

 

Men även honor kan i bland ha svårt att komma överens med varandra, bäst resultat har jag fått då jag haft ett ojämnt antal honor har gått ihop.

 

Ofta får man höra att en hane och flera honor går att ha tillsammans, detta fungerar dock väldigt sällan.

Hanen jagar oftast slut på honorna, kan även bita söder deras fenor. Detta kan ofta leda till att honorna/honan dör. Antingen av skadorna eller sjukdomar pga skador eller ren skär utmattning.

 

Fortplantningen: Kommer bara skriva kortfattat om detta för mer info se: Hur man odlar kampfisk(under filer).

 

Kampfisk hanar bygger ett skummbo av luftbubblor, gärna under och brövid lite flytväxter, dessa används sedan för att lägga äggen i. Äggen kläcks efter ca 24h och simmar upprätt efter 3-4 dygn.

 

Om du vill odla på kampfiskar så läs på före! Det kanske inte verkar så svårt från början med det krävs mycket tid,plats och framför allt kunskap.

En ända parning kan resultera i över 200yngel och om ca 80% blir hanar som skall ha sitt eget utrymme så småningom om, när de börjar slåss. Då är det skönt att vara beredd.

 

Vattnets temperatur: mellan 26-29 grader

 

PH- värde: bör ligga mellan 6-8ph

 

Storlek på akvarium:

Att man tror att kampfiskar kan leva och må bra i extremt små utrymmen är en felaktig inställning, ett permanent boende bör ligga på absolut minst 15L för en kampfisk.

Under en kortare tid klarar dock dessa fiskar att vistas på en mindre yta, men det är inte lätt att hålla en bra vatten kvalité.

I slut ändan, vart skulle du vilja bo? Inklämd på toaletten på 2x2m eller i vardagsrummet?

 

[ Så kallade Guldfisk skålar är förbjuda av lag i Sverige] detta förmodligen pga att en fisk blir väldigt stressad av att se allt i 360 graders vinkel så försök alltid att använda en rektangulär eller något med minst en rak sida.

 

I akvariet:

Ett akvarium passande för kampfiskar innehåller mycket växter och gömställen och gärna flytväxter. ( dessa används för att bygga skummbo)

En kampfisk beskrivs oftast inte som revir hävdande, men på sätt och vis så är hela akvariet hans revir (även honor kan vara så).

 

Om du vill hålla en kampfisk i ett sällskapsakvarium bör du tänka på att ha fredliga fiskar som inte biter på fenor och att de har ungefär samma behov. Eller att de inte har väldigt långa och eller färgglada fenor, då detta kan uppfattas som en konkurrent.

 

Kampfiskhonor kan du dock ha tillsammans med dessa olika fiskar, då de varken har långa fenor eller biter på andras. Förutom sins emellan, där kan de faktiskt hända att de åker ihop. Finns enstaka fall som skiljer sig ur mängden.

 

Finns vissa som har lyckats att ha guppy och en kampfisk hanne i samma tank, ibland går det i bland inte. Teorin säger att det inte borde gå, men ända sättet att veta är dock att prova(under ordentlig uppsikt).

 

 

Exempel på hur ett akvarium kan se ut. (bilderna finns på internet, sökning på Google, länken finns nedan)

 

Detta är en ganska välkänd blid på ett Asien inspirerat betta kar.

http://tankscape.blogspot.se/2010/11/my-planted-buddha-betta-tank-peace-and.html

 

Ett exempel på hur ett akvarium med många gömställen kan se ut.

http://bettacare101.com/tankmates/

 

 

Skötsel:

 

Som i vilket akvarium som helst så bör regelbundna vattenbyten ske, ju mindre akvarium desto oftare.

Men på en storlek på ca 50-60l med en bra pump så bör vattenbyten ske varje vecka på 35-50% av vattnet. Använd gärna vatten berednings medel så som happylife eller aqua safe, för att ta bort tex klor.

 

Rengöring av pump görs när du märker att kapaciteten börjar bli dålig.

Mat ska fiskarna så klart ha, en gång om dagen om det inte är ungfiskar då kan de behövas matas oftare.

Ett bra flingfoder fungerar bra som en bas men ge gärna fryst mat så som: artemia eller vita mygg( se info under filer: närings värde på frysfoder).

 

Var försiktig med röda mygglarver då dessa ofta kan vara besprutade. Förstoppning är även något att se upp med. Detta förebyggs genom att mata lite i taget (inte mer än vad fiskarna äter upp på en minut brukar vara grund regel i sällskapsakvarium).

Gröna kokta ärtor utan skal är bra att ge nån gång ibland för laxerande effekt. Det kan även vara bra att fasta fiskarna en gång i veckan.

 

Spegel träning är väldigt bra för kampfisk hanar.

Det går ut på att du visar en spegel för hanen så han spänner upp sig ordentligt. Detta gör att fenorna tränas och håller en rak och fin form men även för att öka aggressiviteten, testosteronet så att de bygger på sin kropp ordentligt och även motion då de simmar en hel del under detta.

 

Det finns hanar som kan verka skrämda av sin spegelbild eller inte visa något intresse alls. Oftast räcker det med tålamod, låt spegeln stå kvar en längre stund varje dag ca 1h vid väldigt aggressiva fiskar räcker det med ca 20min. Det går även att visa en hona i tex ett glas.

Spegelträningen kan göras varje dag eller varannan beror lite på hur mycket tid man har och hur gammal fisken är, yngre fisk= mer träning. Men en gång i veckan är nog ett bra rikt märke.

 

Detta stycke (nedan: sjukdomar) är taget direkt från: http://www.thebull.se/akvarium/bettas/index.html#Skotsel

Utan ändringar.

Sjukdomar

Sjukdomar är den tråkigaste aspekten av fiskhållning. Som tidigare nämnts är kampfisken en tålig fisk. Den är inte heller särskilt känslig för sjukdomar, men kan få alla de sjukdomar som förekommer hos akvariefiskar i allmänhet. De som man bör känna till är:

  • Svampsjukdomar – vita, bomullsliknande fläckar på fiskens kropp eller fenor. Mediciner finns, fråga i din zooaffär. Smittsam – isolera fisken under behandlingen. Lite akvariesalt (ectozon) motverkar uppkomsten av svamp, men kampfiskar är känsliga mot för mycket salt.

  • Vita pricksjukan – fisken har små vita prickar och skrubbar sig mot föremål i akvariet (det kliar). Orsakas av en liten parasit och är mycket smittsam. Mediciner finns, isolera fisken under behandlingen.

  • Fenröta – fiskens fenor faller sönder. Oftast ett tecken på dålig vattenkvalitet. Byt vatten oftare och behandla med medicin.

  • "Popeye" – det ena eller båda ögonen är svullet och står ut p g a vätskeansamlingar under huden. Orsakas av bakterieinfektion och kan behandlas med medicin.

  • "Dropsy" – bukvattensot – fiskens har rest sig och står ut, och buken är uppsvälld. Denna sjukdom är så gott som alltid dödlig, och orsakerna är inte helt klarlagda. Troligen kan sjukdomen vara en konsekvens av andra sjukdomar, som t ex fisktuberkulos. Det kan vara lönt att under ett tidigt stadium behandla med antibiotika, men vanligen dör fisken inom några dagar.

Det finns fler sjukdomar som kampfisken kan drabbas av och behandlingsmetoderna kan variera, men några generella regler är:

  • Håll vattnet rent för att förebygga sjukdomar.

  • Om du misstänker att din fisk är sjuk – den verkar inaktiv eller tvärtom simmar hysteriskt fram och tillbaka, kliar sig, har minskad aptit, eller visar något annat beteende som du inte känner igen – beskriv symtomen i din zooaffär. En bra zoohandlare har stor erfarenhet och kan hjälpa dig diagnosticera och medicinera fisken.

  • Isolera alltid fisken i ett karantänakvarium om du misstänker att sjukdomen är smittsam. Även om den inte är det, kan den sjuka fisken behöva vara ifred. Medicinera inte i sällskapsakvariet om inte alla fiskarna är sjuka. Tänk på att många mediciner dödar akvarieväxterna.

  • Om fisken inte blir bättre av medicineringen och verkar plågas är det upp till dig att avliva den. Många olika metoder finns – fråga din zoohandlare och välj sedan en så snabb och smärtfri metod som möjligt.

Länkar till källor:

http://www.thebull.se/akvarium/bettas/index.html

http://www.zoonen.com/perzoonen/artikel.asp?oid=2274

http://www.bettasverige.n.nu/odling

http://www.aquaticcommunity.com/se/kampfisk/

http://sallskapsakvarium.blogspot.se/2011/08/labyrintorganet.html

http://www.zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=233

http://bettacare101.com/tankmates/

http://www.facebook.com/groups/121324011321260/

Egna erfarenheter och annat jag fått tagit del av på kampfisk sverige FB.

Kommentera här: